Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ds.knu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2574
Назва: Інженерія програмного забезпечення: перші 50 років становлення та розвитку
Інші назви: Software engineering: first 50 years of formation and development
Автори: Стрюк, Андрій Миколайович
Стрюк, Андрей Николаевич
Striuk, Andrii
Ключові слова: програмне забезпечення
професійна підготовка
програмне забезпечення
програмна система
програмування
проектування
моделювання
Дата публікації: 2018
Видавництво: CEUR Workshop Proceedings (http://ceur-ws.org/)
Бібліографічний опис: Стрюк А. М. Інженерія програмного забезпечення: перші 50 років становлення та розвитку / А. М. Стрюк // Computer Science & Software Engineering : proceedings of the 1st Student Workshop (CS&SE@SW 2018), Kryvyi Rih, Ukraine, November 30, 2018. – P. 11–36. – References: 32–36.
Короткий огляд (реферат): У статті проаналізовано основні етапи розвитку інженерії програмного забезпечення (ІПЗ). На основі аналізу матеріалів перших конференцій з ІПЗ (1968-1969 рр.) визначено, як криза програмного забезпечення спонукала науковців та практиків об’єднати зусилля для формування інженерного підходу до програмування. Окреслено відмінності професійної підготовки фахівців з ІПЗ. Виокремлено фундаментальні складові підготовки майбутніх інженерів-програмістів. Розглянуто еволюцію підходів до проектування, впровадження, тестування та документування програмного забезпечення. Виокремлено системні наукові, технологічні підходи і методи до проектування та конструювання комп’ютерних програм. Аналіз історичних етапів розвитку ІПЗ показав, що незважаючи на загальне визнання важливості застосування при розробці програмного забезпечення математичного апарату логіки, теорії автоматів та лінгвістики, воно створювалась емпіричним способом без його використання. Фактором, що змусив програмістів-практиків звернутися до математичних основ ІПЗ, є зростання складності програмного забезпечення та нездатність емпіричних підходів до його розробки та управління впоратися з нею. У професійній підготовці інженерів-програмістів виділено проблему швидкого застарівання технологічного змісту навчання, розв’язання якої полягає у його фундаменталізації через виокремлення базових основ галузі. Визначено, що опанування основ комп’ютерних наук (інформатики) є фундаментом професійної підготовки з ІПЗ.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ds.knu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2574
Розташовується у зібраннях:Кафедра моделювання та програмного забезпечення
Наукові статті



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.