Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ds.knu.edu.ua/jspui/handle/123456789/596
Назва: Управління тепловим процесом доменної печі на основі нечіткої логіки
Автори: Тиханський, Михайло Петрович
Пулинець, А. О.
Ключові слова: доменна піч
тепловий процес
нечітка логіка
система автоматичного керування
адаптивна система
нейрорегулятор
Дата публікації: 2016
Видавництво: ДВНЗ "Криворізький національний університет"
Бібліографічний опис: Тиханський М. П. Управління тепловим процесом доменної печі на основі нечіткої логіки / М. П. Тиханський, А. О. Пулинець // Гірничий вісник : науково-технічний збірник. – Кривий Ріг, 2016. – Вип. 101. – С. 141–144.
Короткий огляд (реферат): У роботі розглянуто існуючі системи управління доменною піччю. Загальним недоліком розглянутих систем є те, що вони не можуть враховувати невизначеності вихідних параметрів доменної печі та нечіткість процесів, що протікають в ній. Розробка системи автоматичного керування з нечіткою логікою дозволить врахувати всі недоліки "класичних" систем автоматичного керування, а також передбачити поведінку системи. Встановелено, що тепловий режим є найважливішим параметром доменного процесу і при цьому досить складним в дослідженні. Для таких складних об'єктів управління, як доменна піч, необхідна система, яка зможе сама реагувати на зміну параметрів всередині об'єкту і приймати рішення. У системах управління з нечіткою логікою використовують нейрорегулятори. Були змодельовані та досліджені три види нейронних регуляторів, які забезпечу- ють бажаний перехідний процес, реакцію на випадкову ступінчату дію. Аналіз літературного огляду і експериментальних робіт, показав, що: тепловий режим доменного виробництва залежить від багатьох внутрішніх і зовнішніх чинників, таких як нагрів дуття, склад шихти, що подається у піч, тиск всередині печі, повнота хімічних і теплообмінних процесів та інше; передбачення поведінки системи дає можливість уникнути невизначеностей і знизити обчислювальну похибку, а також зробити технологічний процес більш продуктивним та якісним.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ds.knu.edu.ua/jspui/handle/123456789/596
ISSN: 2306-5443
Розташовується у зібраннях:Кафедра автоматизації, комп'ютерних наук і технологій
Наукові статті



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.