Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ds.knu.edu.ua/jspui/handle/123456789/518
Назва: Дослідження способів спостереження за деформаціями денної поверхні, підробленої гірничими роботами
Автори: Долгіх, Олександр Вікторович
Долгих, Александр Викторович
Dolgikh, Oleksandr
Долгіх, Любов Володимирівна
Долгих, Любовь Владимировна
Dolgikh, Liubov
Ключові слова: програмні засоби
деформації
нові прилади
Дата публікації: 2016
Видавництво: ДВНЗ "Криворізький національний університет"
Бібліографічний опис: Долгіх О. В. Дослідження способів спостереження за деформаціями денної поверхні, підробленої гірничими роботами / О. В. Долгіх, Л. В. Долгіх // Гірничий вісник : науково-технічний збірник. – Кривий Ріг, 2016. – Вип. 101. – С. 46–49. – Бібліогр.: 10 назв.
Короткий огляд (реферат): У статті розглянуті питання використання різних способів спостереження за деформаціями денної поверхні, розташованої над гірничими виробками. При відсутності повної характеристики про підземні гірничі роботи доцільно використовувати способи з визначенням просторового положення точок. Можливості сучасних приладів та програмного забезпечення диктують потребу в удосконаленні класичних методик спостереження за деформаціями. Використовуючи цифрові тахеометри для вимірювання довжин ліній та перевищень можна одночасно визначати не тільки планові координати, як пропонується в роботах деяких авторів, а й просторові. На ділянках, де неможливо було з різних причин розташувати профільні лінії перпендикулярно до прогнозованих обрушень, було перевірено планове положення реперів. Попередні спостереження на реперах профільних ліній, які виконувалися з використанням вимірювання відстаней та перевищень, давали величини горизонтальних та вертикальних деформацій, які не перевищували критичних величин. Але, враховуючи складні умови території, було прийнято рішення про використання паралельно й інших методів. По реперах були прокладні спеціальні полігонометричні ходи. Визначені координати репе- рів на останню дату були порівняні з попередніми, на початкову дату. Обчислені різниці координат реперів характеризують величини на напрями зрушення за певний період часу. В статті наведено приклад, коли відстань між реперами змінилася з величини 57,510 м до 57,630 м, тобто на 12 см, а координати реперів, між якими ця відстань визначалася, відповідно – на 760 мм та 570 мм.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ds.knu.edu.ua/jspui/handle/123456789/518
ISSN: 2306-5443
Розташовується у зібраннях:Кафедра маркшейдерії
Наукові статті



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.