Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ds.knu.edu.ua/jspui/handle/123456789/5118
Назва: Аспекти щодо організації обліку заробітної плати працівникам бюджетної сфери та її оподаткування
Інші назви: Aspects regarding the organization of salary accounting for employees in the budget sphere and its taxation
Автори: Буркова, Людмила Анатоліївна
Шепелюк, Віра Анатоліївна
Поросла, Поліна Вадимівна
Ключові слова: заробітна плата
оклад
тариф
тарифні сітки
тарифні ставки
тарифні розряди
тарифні коефіцієнти
кваліфікація
первинний облік
організація обліку
оподаткування
Дата публікації: 2023
Видавництво: ДВНЗ "Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана"
Бібліографічний опис: Буркова Л.А., Шепелюк В.А., Поросла П.В. Аспекти щодо організації обліку заробітної плати працівникам бюджетної сфери та її оподаткування. Вчені записки КНЕУ. №31 (2), 2023, С. 16-28.
Короткий огляд (реферат): Зазначено, що на рівень заробітної плати впливає не лише розвиток суспільного виробництва, але й результативність праці певних категорій працівників. Унаслідок цього окрім тарифікації робіт та нормування праці широкого вжитку набуло застосування форм і систем оплати праці. В Україні застосовують дві основні форми оплати праці: погодинна та відрядна. Їх відмінність полягає у застосовуваних показниках для вимірювання праці (кількість часу або виробітку) для цілей нарахування заробітної плати. Розглянуто сутність посадових окладів та їх формування. Зауважено, що категорія «оклад» не ідентична терміну «мінімальна заробітна плата». Досліджено сутність тарифної системи оплати праці та охарактеризовано її складові. Наголошено на тому, що організація обліку заробітна плата за окладами і тарифами та її оподаткування є однією із найважливіших ділянкою обліку. Зауважено, що застосування тарифних ставок і тарифних коефіцієнтів здебільшого стосується суб’єктів господарювання, що належать до бюджетної сфери. Внаслідок проведеного дослідження в окресленому напрямку виявлено проблему щодо встановлення 1 тарифного розряду у невиправдано меншому розмірі, ніж мінімальна заробітна плата. При цьому саме на 1 тарифному розряді у подальшому відбувається диференціація окладів працівників бюджетної сфери. Проаналізувавши ситуацію, що склалася, дійшли висновку, що наразі ситуація щодо окладів працівників бюджетної сфери з урахуванням їх кваліфікації опинилася у скрутному стані. Цю тезу пояснено тим, що на сьогодні працівники, які за своєю кваліфікацією підпадають під розряди з 1 по 13 мають заробітну плату за відпрацьований місяць нижчу, ніж мінімальна (без урахування різних видів доплат, премій тощо). Своєю чергою, це не підпадає логікі у зв’язку з кваліфікаційними вимогами до працівників цих категорій, що висуваються для обіймання ними посади. І тільки починаючи з 14 розряду категорій працівників їх оклади починають дещо перевищувати мінімальну заробітну плату.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ds.knu.edu.ua/jspui/handle/123456789/5118
Розташовується у зібраннях:Кафедра обліку, оподаткування, публічного управління та адміністрування

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Вчені записки КНЕУ_Журнал_31(2)_Стаття в журналі.pdf557.58 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.