Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ds.knu.edu.ua/jspui/handle/123456789/3850
Назва: Національна модель державного регулювання розвитку людського капіталу в умовах глобальної конкуренції
Інші назви: The National Model of State Regulation of Human Capital Development under Conditions of Global Competition
Национальная модель государственного регулирования развития человеческого капитала в условиях глобальной конкуренции
Автори: Кузьмін, О. Є.Альона Юріївна
Шахно, Альона Юріївна
Шахно, Алена Юрьевна
Shakhno, Alona
Ключові слова: державне регулювання
людський капітал
інвестиції
модель
глобалізація
Дата публікації: 2018
Видавництво: Науково-дослідний центр індустріальних проблем розвитку НАН України
Бібліографічний опис: Кузьмін О. Є. Національна модель державного регулювання розвитку людського капіталу в умовах глобальної конкуренції / О. Є. Кузьмін, А. Ю. Шахно // Проблеми Економіки. – Харків, 2018. – № 2. – С. 88–97. – Бібліогр.: с. 95–97.
Короткий огляд (реферат): Метою цієї статті є дослідження ролі держави та її впливу на процеси формування, відтворення та розвитку людського капіталу в умовах глобалізації. Акцентовано увагу на тому, що людський капітал виступає ключовим фактором, що дозволить країні прискорити темпи інтегрування у світовий економічний простір. Визначено, що на сьогодні в Україні, коли пріоритетом і стратегічним курсом виступає економіка інноваційного розвитку, побудована на економіці знань, склалися несприятливі умови для збереження і відтворення конкурентоспроможного людського капіталу. Авторами наведено визначення категорії «людський капітал в умовах глобалізації». Обґрунтовано, що державне регулювання розвитку людського капіталу необхідно розглядати в аспекті впливу глобалізаційних процесів і з урахуванням національних стратегій. Визначено інструменти впливу та принципи побудови системи державного регулювання розвитку людського капіталу. Проаналізовано обсяг фінансування та частку витрат Державного бюджету на освіту, охорону здоров’я та духовний і фізичний розвиток. Зазначено, що відбувається поступове зменшення витрат держави на розвиток людського капіталу, що є негативною тенденцією. Зазначено, що зниження рівня життя людського капіталу призводить до посилення міграційних процесів і відпливу інтелектуального капіталу за кордон. Розроблено та запропоновано національну модель державного регулювання розвитку людського капіталу в умовах глобальної конкуренції. Для підвищення ефективності здійснення державної політики та мінімізації втрат відтоку інтелектуального капіталу за кордон запропоновано комплекс заходів з боку держави щодо удосконалення регулювання процесами розвитку людського капіталу країни. Перспективами подальших досліджень є визначення впливу інноваційних складових механізмів державного регулювання тих сфер діяльності, які в майбутньому могли б істотно підвищити якість людського капіталу та збільшити показник індексу людського капіталу країни.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ds.knu.edu.ua/jspui/handle/123456789/3850
ISSN: 2222-0712 (print)
2311-1186 (online)
Розташовується у зібраннях:Кафедра економіки, організації та управління підприємствами
Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Кузьмін О. Є. Національна модель державного регулювання.pdf550.96 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.