Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ds.knu.edu.ua/jspui/handle/123456789/3565
Назва: Конфлікти пам’ятей в сучасному українському героїчному дискурсі (соціально-філософський аспект)
Інші назви: Memory conflicts in contemporary Ukrainian heroic discourse (socio-philosophical aspect)
Автори: Цимбал, Тетяна Володимирівна
Цымбал, Татьяна Владимировна
Tsymbal, Tetiana
Ключові слова: конфлікти пам’ятей
колективна пам'ять
герой
індивідуальна пам’ять
Дата публікації: 2020
Видавництво: Міленіум
Бібліографічний опис: Цимбал Т. Конфлікти пам’ятей в сучасному українському героїчному дискурсі (соціально-філософський аспект) [Електронний ресурс] / Т. Цимбал // Українознавчий альманах. – 2020. – Вип. 26. – С. 87–93. – Бібліогр.: с. 92–93. – DOI: 10.17721/2520-2626/2020.26.13.
Короткий огляд (реферат): У статті представлено результати дослідження проблеми формування історичної пам’яті, конфліктів пам’ятей, співвідношення індивідуальної та колективної пам’яті у свідомості людей, що сьогодні є однією з найактуальніших в українській гуманітаристиці, враховуючи анексію Криму, російську агресію щодо України і триваючу в цих умовах боротьбу за поставання й ствердження незалежності нашої держави. Феномен історичної пам’яті є одним з тих, які намагаються вивчати представники широкого спектру гуманітарних наук: філософії, історії, соціології, культурології, психології тощо. Розглядається смислове наповнення понять «конфлікт (або війна) пам’ятей», «індивідуальна історична пам’ять», «колективна історична пам’ять», співвідношення понять «пам’ять» та «історія». Підкреслюється, що пам’ять є важливою умовою, що визначає активність людини та певної соціальної групи. Причинами розгортання конфліктів пам’ятей може бути активізація неоднозначного трактування минулого, протилежні його інтерпретації, офіційна політика в культурній сфері, регіональні особливості трактування подій минулого, що призводить до змін у топоніміці, символіці та ін.. Крім цього, сьогодні в українському соціумі спостерігаються декілька векторів конфліктів пам’ятей: від пам’яті про СРСР («прекрасна країна Рад» або «страшна тоталітарна держава») до одного з найгостріших конфліктів пам’ятей, що стосується власне героїчного дискурсу і розгорнувся з початком російсько-української війни, висуваючи болюче питання: кого вважати героєм? Наголошується, що сьогодні спогади про минуле, про колективні історичні травми та їх інтерпретації іноді використовуються для конфронтації народів і викликають конфлікти пам’ятей. Минуле орієнтує соціум у системі координат «свій-чужий», формує погляди на національні інтереси, визначає преференції. Завдання особистості в цих умовах – зберігати критичність мислення та намагатися якомога глибше пізнати фактичний, архівний матеріал. Стверджується, що конфлікти пам’ятей є відображенням як індивідуальної, так і колективної свідомості, і потребують подальшого осягнення у полідисциплінарному науковому дискурсі.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ds.knu.edu.ua/jspui/handle/123456789/3565
https://doi.org/10.17721/2520-2626/2020.26.13
ISSN: 2520-2626
Розташовується у зібраннях:Кафедра професійної та соціально-гуманітарної освіти
Наукові статті



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.