Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ds.knu.edu.ua/jspui/handle/123456789/3199
Назва: Дрібнозернистий бетон для ремонту гідротехнічних споруд
Інші назви: FINE-GRAINED CONCRETE FOR REPAIR OF HYDRAULIC STRUCTURES
Автори: Шишкіна, Олександра Олександрівна
Шишкина, Александра Александровна
Shyshkina, Oleksandra
Шишкін, Олександр Олексійович
Шишкин, Александр Алексеевич
Shyshkin, Oleksandr
Ключові слова: бетон
поверхнево-активна речовина
поліспирт
міцність
структура
Дата публікації: 2020
Видавництво: Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова
Бібліографічний опис: Шишкіна О. О. Дрібнозернистий бетон для ремонту гідротехнічних споруд / О. О. Шишкіна, О. О. Шишкін // Shipbuilding & marine infrastructure. – Миколаїв, 2020. – № 2 (14). – С. 30–37. – Бібліогр.: с. 37.
Короткий огляд (реферат): Для виготовлення будівельних конструкцій гідротехнічних споруд застосовуються різні матеріали, які можна розділити на металеві й неметалеві. Останні своєю чергою поділяють на матеріали неорганічного походження й органічні матеріали. До хімічних процесів руйнування матеріалів належать процеси, що протікають у процесі безпосередньої хімічної взаємодії між матеріалом будівельної конструкції і навколишнім середовищем. Цей процес супроводжується втратою хімічно зв’язаної води із кристалогідратів, розкладанням окремих оксидів; фазовими перетвореннями мінералів. На будівельні матеріали, що експлуатуються в умовах дії агресивних середовищ, зокрема, дії морської води, одночасно впливають, як механічні, так і хімічні впливи зовнішнього середовища, викликаючи їх як механічне, так і хімічне руйнування. Отже, загалом при ремонті будівельних конструкцій гідротехнічних споруд необхідно забезпечувати стійкість використовуваних матеріалів до дії всіх перерахованих вище зовнішніх впливів. Ремонтний шар, призначений для захисту (оздоблювання) будівельних конструкцій безпосередньо, не сприймає дію зовнішніх експлуатаційних навантажень, він піддається тільки відцентровій дії зусиль, які виникають у ньому внаслідок деформування елемента будівельної конструкції під дією експлуатаційних навантажень. З огляду на вищенаведене, на цей час відсутній бетон, який відповідав би більшості вимог до бетонів, призначених для виготовлення та захисту залізобетонних або бетонних гідротехнічних споруд. Встановлено, що в умовах проведення експерименту наявність у системі води, яка структурована гідрофобною поверхнево-активною речо-виною, призводить до зменшення впливу на 20–30% негативних температур на міцність бетону, під-вищує останню на 15–20% при його твердінні в середовищі 0,01 Н розчину HCL. Введення в систе-му води, яка структурована гідрофобною поверхнево-активною речовиною, зменшує вплив розчинів сульфатів на бетон. Одночасне застосування колоїдної гідрофобної поверхнево-активної речовини та молекулярної поверхнево-активної речовини – поліспирту у складі комплексного модифікатора струк-тури води призводить до збільшення міцності цементного каменю.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://doi.org/10.15589/smi2020.2(14).3
http://ds.knu.edu.ua/jspui/handle/123456789/3199
ISSN: 2409-3858 (Print)
2519-1845 (Online)
Розташовується у зібраннях:Кафедра технології будівельних виробів, матеріалів та конструкцій
Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Шишкіна О. О. Дрібнозернистий бетон для ремонту.pdf439.21 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.