Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ds.knu.edu.ua/jspui/handle/123456789/3120
Назва: Дослідження та моделювання напружено-деформованого стану стелин шатрової та склепистої форми
Інші назви: Исследование и моделирование напряженно-деформированного состояния потолочин шатровой и сводчатой формы
INVESTIGATION AND MODELING OF STRESS-STRAIN STATE OF THE TENT AND ARCHED CROWNS
Автори: Калініченко, Всеволод Олександрович
Калиниченко, Всеволод Александрович
Kalinichenko, Vsevolod
Ступнік, Микола Іванович
Ступник, Николай Иванович
Stupnik, Mykola
Ключові слова: напружено-деформований стан
гірський масив
стелина
деформації
напруження
Дата публікації: 2018
Видавництво: Інститут геотехнічної механіки ім. М.С. Полякова
Бібліографічний опис: Калініченко В. О. Дослідження та моделювання напружено-деформованого стану стелин шатрової та склепистої форми / О. В. Калініченко, М. І. Ступнік // Геотехнічна механіка : зб. наук. праць. – Дніпро: ИГТМ НАНУ, 2018. – Вип. 139. – С. 70–77. – Бібліогр.: 11 назв.
Короткий огляд (реферат): Залізні руди Криворізького басейну видобуваються понад 130 років. У процесі їх видобутку підземним способом застосовуються різні класи систем розробки, як з обваленням руди та налягаючих порід, так і з відкритим очисним простором. У всіх випадках в гірському просторі формуються очисні або компенсаційні камери, стійкість яких в значній мірі залежить від стійкості їх стелин. Особливо проблема стійкості оголень посилилась при відпрацюванні глибоких горизонтів шахт, які характеризуються значним зростанням гірського тиску. У роботі виконано дослідження та наведено результати моделювання напру-жено-деформованого стану стелин шатрової та склепистої форми. Прийняті величини гір-ського тиску відповідали гірничотехнічним умовам відпрацювання родовищ Криворізького басейну на глибинах понад 1200 м. Розрахунок напружень та деформацій виконано методом кінцевих елементів за допомогою програми «Ansys» версії 16.0. В результаті виконаних досліджень встановлено, що під дією гірського тиску в стелинах спостерігається інверсія головних напружень. Формується модифікований напружено-деформований стан масиву стелин, в яких фіксується зменшення величини стискаючих напружень. Діагностується також відсутність розтягуючих напружень. Оперуючи отриманими результатами доведено, що подібні форми стелин мають пропорційно більш високу стійкість у порівнянні з класичними горизонтальними оголеннями. Встановлено, що при відпрацюванні багатих залізних руд камерними системами розробки на значних глибинах ключовою вимогою є перехід на шатрові та склеписті форми стелин, які забезпечують максимальну стійкість в умовах високого гірського тиску. Доведено, що інтегральний показник величини максимальних напружень у міжповерхових ціликах змінюється в межах від -10 до + 32 МПа на глибинах понад 1200 м, залежить від форми стелини та знаходиться в поліноміально-логарифмічній залежності від глибини розробки, міцності залізних руд, кута нахилу, відносного радіуса кривизни стелини й при склепистій формі набуває мінімальних значень, дозволяючи формувати стійкі оголення стелин очисних камер на глибинах до 2000 м.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ds.knu.edu.ua/jspui/handle/123456789/3120
ISSN: ISSN 2309-6004 (Online)
ISSN 1607-4556 (Print)
Розташовується у зібраннях:Кафедра підземної розробки родовищ корисних копалин
Наукові статті



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.