Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ds.knu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2845
Назва: Інвестування в людський капітал як фактор інноваційного розвитку економіки України
Інші назви: Investuvannia v liudskyi kapital yak faktor innovatsiinoho rozvytku ekonomiky Ukrainy
Автори: Ковальчук, Віктор Анатолійович
Ковальчук, Виктор Анатольевич
Kovalchuk, Viktor
Шахно, Альона Юріївна
Шахно, Алена Юрьевна
Shakhno, Alona
Ключові слова: інвестиції
інноваційний розвиток економіки
людський капітал
доходи
здоров’я
освіта
Дата публікації: 2016
Видавництво: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Академія соціального управління
Бібліографічний опис: Ковальчук В. А. Інвестування в людський капітал як фактор інноваційного розвитку економіки України / В. А. Ковальчук, А. Ю. Шахно // Соціально-економічні проблеми і держава. – 2016. – Вип. 2 (15). – С. 33–40. – Бібліогр.: с. 40.
Короткий огляд (реферат): У статті досліджено проблему інвестування в людський капітал в умовах посилення глобалізаційних процесів. Визначено, що вирішальна роль в розвитку економіки країни віддається людині як носію багатства, що зумовлює максимальне використання людських ресурсів. В роботі представлено узагальнення наукових підходів до визначення категорії «інвестиції в людський капітал». Визначено особливості, які відрізняють інвестиції в людський капітал від інших видів інвестицій. Представлено основні джерела інвестування та надана оцінка стану інвестування в людський капітал в Україні на сучасному етапі. Проаналізовано державні видатки на охорону здоров’я, духовний і фізичний розвиток, освіту; рівень зайнятості та безробіття в Україні; показники підготовки фахівців професійнотехнічних та вищих навчальних закладів; середньорічний рівень заробітної плати в Україні. За результатами дослідження в статті запропоновано організаційно-економічний механізм інвестування в людський капітал та комплекс заходів щодо підвищення якості людського капіталу як фактору інноваційного розвитку економіки країни, а саме: фінансування державою пріоритетних стратегічних напрямів людського розвитку; розробка й прийняття сучасних програм розвитку людського капіталу; тимулювання збільшення витрат підприємств і приватних підприємців у розвиток людського капіталу своїх працівників; інвестування на інноваційний розвиток системи освіти та науки, охорони здоров’я; реформування інституту оплати праці та мотивації працівників; оптимізація структури професійноосвітньої підготовки трудових ресурсів відповідно до потреб економіки; створення нових програм формування безперервної системи освіти та регулярного підвищення кваліфікації людського капіталу.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ds.knu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2845
ISSN: 2223-3822
Розташовується у зібраннях:Кафедра економіки, організації та управління підприємствами
Наукові статті



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.