Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ds.knu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1705
Назва: До питання про переробку червоних шламів як комплексної залізовмісної техногенної сировини
Автори: Губін, Георгій Вікторович
Губин, Георгий Викторович
Gubin, Georhii
Губін, Геннадій Георгійович
Губин, Геннадий Георгиевич
Gubin, Gennadii
Ярош, Тетяна Петрівна
Ярош, Татьяна Петровна
Yarosh, Tetiana
Ключові слова: переробка шламів
залізовмісна сировина
червоні шлами
Дата публікації: 2015
Видавництво: ДВНЗ "Криворізький національний університет"
Бібліографічний опис: Губін Г. В. До питання про переробку червоних шламів як комплексної залізовмісної техногенної сировини / Г. В. Губін, Г. Г. Губін, Т. П. Ярош // Гірничий вісник : науково-технічний збірник. Кривий Ріг, 2015. – Вип. 99. – С. 115–119. – Бібліогр.: 15 назв.
Короткий огляд (реферат): Наведені дані про хімічний і мінеральний склад червоних шламів – відходів глиноземного виробництва. Показано, що найбільш перспективним напрямом утилізації червоних шламів можна вважати чорну металургію. Доцільність використання червоних шламів у металургії обумовлена високим вмістом заліза, відношенням CaO: SiO2 більш, ніж 1, та достатньо високим вмістом Al2O3. Однак використанню червоного шламу у складі доменної шихти заважає наявність у ньому до 6% лужних металів у вигляді оксидів натрію, калію і цирконію. Введення червоних шламів в агломераційну шихту до 2-5% можливо, але при цьому потрібно відпрацьовування технології доменної плавки, і не вирішується проблема повної їхньої утилізації. При виробництві залізорудних окатишів червоний шлам може бути використаний як зміцнювальна зв’язка замість дефіцитного лужного бентоніту. Але при цьому погіршу- ються фізико-хімічні й механічні властивості випалених окатишів і ускладняються умови їх виробництва. Запропонована безвідходна технологія пірометалургійної переробки червоних шламів методом рідкофазного відновлення. Даний спосіб переробки червоних шламів дозволяє одержати чавун, який направляється на сталеплавильний переділ або використовується в ливарному виробництві, та шлак, який можна використати для додаткового вилучення глинозему або як клінкер для отримання глиноземистого цементу.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ds.knu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1705
ISSN: 2306-5435 (Print)
Розташовується у зібраннях:Кафедра металургії чорних металів і ливарного виробництва
Кафедра охорони праці та цивільної безпеки
Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Губін Г. В. До питання про переробку червоних шламів.pdf361.42 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.